Steve Hackett släpper ny platta i februari

Steve Hackett släpper ny platta i februari

hackett_1.jpgSteve Hackett, gitarrist i Genesis 1971-77, släpper sitt tjugoåttonde soloalbum "The circus and the nightwhale" den 16 februari, fyra dagar efter sin 74-årsdag.
FOTO TINA KORHONEN


Vilka musiker tittade du på som ung för att förstå hur man ska agera på scen?

- För mig började det tidigt. Jag höll på aktivt med musik från två års ålder och spelade munspel långt innan jag började med gitarr. Jag minns att jag såg Cliff Richard And The Shadows 1965 och att deras precision var perfekt. Musiken var inte på något sätt aggressiv men reflekterade väl den era vi kom från. Senare såg jag John Mayall's Bluesbreakers med Peter Green och i början av 1967 såg jag Cream och den unge Eric Clapton gjorde stort intryck. Kort efter det såg jag även Jimi Hendrix ett par gånger.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

- Talar vi om blues var det Butterfield Blues Band inför en handfull människor i London. De kombinerade på ett förkrossande sätt mina två favoritinstrument, gitarr och munspel. En tid senare, 1969, stod jag som så många andra och trängdes med den unge David Bowie framför King Crimsons tidiga gig. De var så mycket mer kompositionsmässigt ambitiösa än andra rockband innan de ens spelat in "In the court of the crimson king." Jag blev senare väldigt god vän med alla medlemmarna.

Vilka roliga saker har du sett i publiken när du har stått på scen?

- Publik kan vara väldigt aggressiv. Under Genesis tidiga dagar var där alla dessa rockare som gick till anfall mot scenen. Ibland vill folk inte lyssna, bara slåss med bandet. En av mina tidigare grupper, Canterbury Glass, spelade en gång på ett bröllop. Där ville de egentligen ha musik som Engelbert Humperdinck möter Frank Sinatra, så de hade avgjort hyrt in fel band. Och bandet provocerade dem hårt tillbaka, vilket var väldigt dumt. När vi så bröt ut i en musikalisk utflippning stormade gästerna scenen och började rycka sladdarna ur förstärkarna. Jag har spelat på danser och sett blodsutgjutelse på avstånd. Jag har inte själv drabbats av det, som väl är, men vänner till mig har minsann gjort det.

Du sägs kunna se ljudvågor. Finns det något samband med det och de målande titlarna och texterna på nya albumet "The circus and the nightwhale", som ihop med musiken skapar ett slags audio-visuell effekt?

- Det är vad jag eftersträvar. Min pappa var målare och mitt sätt att måla av världen jag finner är med ljud. För en kort tid kunde jag se ljudvågor när jag var väldigt sjuk som barn. Det var skräckinjagande, men jag kom att inse att de inte var ute efter att förgöra mig utan avgörande för kreativiteten. "The nightwhale" symboliserar en stor utmaning, att möta sin djupaste fasa och komma ut på andra sidan. Antingen det nu handlar om återfödelse eller upplysning.

En annons för ditt album "Please don't touch" 1978 ställde frågan om du var geni eller galning. Vad ser du dig själv som?

- Jag tror att det där handlade om att jag hade lämnat Genesis: en uppoffring som måste göras för att utvecklas. 1972-73 var Genesis enligt mig det bästa bandet i världen. Utvecklingen från det att Phil Collins och jag gick med var enorm. Det var då som John Lennon började lyssna på oss och kallade Genesis äkta söner till Beatles. Högre beröm kan inte fås och inte köpas för pengar. Men det kommer en tid då en grupp blir begränsande, och jag är en fri man.

När såg du senast någon av dina forna Genesis-kolleger?

- Det var nog när jag pratade med Peter Gabriel i anslutning till våra födelsedagar. Jag fyller den 12 februari, han fyller den 13, så vi brukar höras av då. Vi hade ett roligt, vardagligt samtal om våra familjer. Personer som åstadkommit extraordinära ting tillsammans behöver sådant ibland.

Tror du att du kommer att se ett vitt ljus när du dör?

- Ett blått ljus har jag sett och jag tror att det finns minst en andlig dimension. Så ja, absolut.

När såg du senast något som fick dig att gråta?

- Det var nog ödeläggelsen av Palestina. Jag har judiskt påbrå, men när en tolvårig flicka säger: "Jag kommer att förlora mina ben om jag inte kommer härifrån någonstans där jag kan få behandling"... Det är hjärtskärande. Jag skulle vilja att folk antog följande slogan: folkmord är ingen mänsklig rättighet. Om ändå inte extremister styrde på bägge sidor!

När såg du senast något som fick dig att skratta?

- Varje dag! Jag skrattar åt mig själv, förmågan att vara en naturlig idiot kommer väldigt naturligt. Folk undrar varför jag går runt och skrattar på öppen gata, men det är min inre komiker som slår till. Och han är väldigt rolig, tycker åtminstone jag.

Vad ser du när du tittar dig i spegeln?

- Det beror på vilken tid det är på dagen! Peter Gabriel skrev en kul variant till mig: "Jag fick en chock idag. Jag tittade mig i spegeln och en 70-årig man tittade tillbaka!" För egen del har jag haft tur. Till att börja med har jag fått behålla mitt hår, vilket många är avundsjuka på. Redan det får det att kännas som att säga "tack" att se sig i spegeln. "Ja, jag tror att du fortfarande grejar att vara rockare! Efter att allt hår är borta kan du kanske sitta ner och spela klassisk gitarr, fast inte lika bra som Andres Segovia!"

ERIK THOMPSON


Publicerad i Sweden Rock Magazine # 1 2024

Foto: Christoph Vohler Av Janne Mattsson Den 26 april släpper Accept sitt nya album "Humanoid" och därefter väntar spelningar, spelningar och spelningar. Till sommaren på Skogsröjet i Rejmyre och i november i Göteborg, Skövde, Karlstad och Stockholm. Tillsammans med gitarristen Wolf Hoffmann snackar vi spelningar, festivaler och hur man som känd gitarrist ser band inkognito. Eftersom du inte hade kontakt med hårdrocksvärlden på så många år och inte går på gig längre heller, när andra musiker kommer fram till dig på festivaler låtsas du om att veta vilka de är? - Lysande fråga, fullkomligt lysande! utbrister gitarristen Wolf Hoffmann. Svaret är...
Publicerad 11 April 2024 kl 15:25
Nu finns #4 2021 att läsa digitalt! Nu kan du som är PLUS-prenumerant läsa årets fjärde nummer digitalt, detsamma gäller dig som har en digital prenumeration. I ##4 2021 kan ni bland annat läsa vår stora minnesspecial där vi hyllar L-G Petrov, höra Gojira berätta om sin nya skiva och om hur Mikkey Dee tror att han hade passat i Guns N Roses. Klicka här för att komma till det digitala arkivet! Är du sugen på att läsa Sweden Rock Magazine var du vill redan en vecka innan den finns i butik? KLICKA HÄR för att läsa mer om våra prenumerationsalternativ.
Publicerad 13 April 2021 kl 13:38
Billy Gibbons (ZZ Top) släpper ny soloskiva Billy Gibbons, gitarrist och sångare i ZZ Top , har gått ut med detaljer kring sin tredje soloskiva. Uppföljaren till "The Big Bad Blues", som släpptes 2018, heter "Hardware" och släpps den 4 juni av Concord Records. Redan nu kan du kolla in musikvideon till låten "West Coast Junkie".
Publicerad 26 March 2021 kl 10:41

OK

Vi använder cookies för att ge dig access till funktioner som gör det enklare att använda webbplatsen. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies.